Povesti Trenčianskeho kraja prileteli k čitateľom na koni

18.10.2024 06:16

Najnovšia kniha povestí Záhadné príbehy z Trenčianskeho kraja autora ŠTEFANA GARDOŇA-KAŠTÝLSKEHO mala doposiaľ nevídané uvedenie do života medzi čitateľov. Slávnostná prezentácia sa konala v priestoroch kaštieľa v Ladcoch. Už usporiadanie okolia kaštieľa napovedalo príchodiacim, že sa chystá niečo výnimočné. Aj tak bolo. 

Hostí s voľným vstupom prišlo niekoľko stoviek. Privítal ich moderátor a herec Juraj Bača, pásmom dynamických piesní takmer roztancovala hostí speváčka Jadranka Handlovská.

 

Slávnostné uvedenie knihy povestí Záhadné príbehy z Trenčianskeho kraja
od autora ŠTEFANA GARDOŇA-KAŠTÝLSKEHO (vľavo) do života

Oblasť Púchovskej doliny je bohatá nielen historicky, ale aj kultúrne a aj v súčasnosti žije jedinečným folklórom. Preto slávnostné uvedenie Gardoňovej knihy prišli pozdraviť aj Trombitáši Štefánikovci z Nimnice, speváčky z folklórnej skupiny Rozmarínek zo Záriečia, ktorá žala úspech aj v prestížnom televíznom pásme Zem spieva.

Promóciu knihy povestí však najskôr v preplnenom a unikátnom ladeckom kaštieľskom kostole modlitbami a duchovným slovom požehnal duchovný správca farnosti Zubák, kňaz Vladimír Tomáš. Pri požehnaní opakovane zdôraznil potrebu vnímania múdrosti našich predkov sprítomnených v povestiach žehnanej knihy.

Knihu v preplnenom a  ladeckom kaštieľskom kostole modlitbami a duchovným slovom požehnal duchovný správca farnosti Zubák, kňaz Vladimír Tomáš (vpravo). V kultúrnom programe vystúpili  aj speváčky z folklórnej skupiny Rozmarínek zo Záriečia. Vpravo autor knihy ŠTEFAN GARDOŇ KAŠTÝLSKY

To, že si aj v niektorých oblastiach na Považí vedia uctiť autora svedčila aj bohatá a naozaj neformálna účasť reprezentantov regiónu. Autorovi prišli zablahoželať okrem iných primátor Ilavy Viktor Widerman, primátorka Trenčianskych Teplíc Zuzana Frajková Ďurmeková, starosta a poslanec NR SR z Hornej Poruby Milan Staňo, starosta Košeckého Podhradia Rastislav Čepák, starosta Vydrnej Milan Gašek, starosta Ladiec Dominik Koštialikvedúca Oddelenia školstva, kultúry, mládeže a športu, odboru školstva a kultúry Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja Daniela Gabrišová. 

 Tajomníčka odbočky Spolku slovenských spisovateľov Trenčianskeho kraja Margita Ivaničková. V svojom príhovore vyzdvihla nadčasovosť posolstva povestí a ktoré sformulovali naši predkovia ako múdre pozorovania na ceste k vyhýbaniu sa zlu a nebezpečenstvu v reálnej i metaforickej podobe. Je to dedičstvo i pôžička našich predkov, z ktorej čerpáme dodnes a ktoré nám zanechali v hlbokom folklórnom odkaze a darovali nezištne, ešte neskazení sebeckými nárokmi na autorské práva. Na záver vyzdvihla, že kniha povestí, ktoré zhromaždil spracoval a enormným úsilím vydal Štefan Gardoň, je odkazom našim deťom a vnukom v časoch, keď už aj my budeme predkami. Obrovskú zásluhu nielen na tejto veľkolepej slávnosti majú tak ústretoví sponzori, ako aj štedré srdce majiteľky postupne obnovovaného kaštieľa, ktorou je Slovenka žijúca v Taliansku Silvia Da Col Heisar. Tá nielenže umožňuje v zrenovovanej časti kaštieľa usporadúvanie vernisáží a výstav, aktívne spolupracuje na ďalších fázach obnovy rozľahlého niekdajšieho sídla rodu Motešických, ale na slávnosti knihy vyslovila želanie, aby kaštieľ aj budúcnosti slúžil zmysluplným podujatiam.

Tajomníčka odbočky SSS Trenčianskeho kraja MARGITA IVANIČKOVÁ
a autor ŠTEFAN GARDOŇ-KAŠTÝLSKY

Autor ŠTEFAN GARDOŇ-KAŠTÝLSKY vyzdobil rozľahlú, ešte nezrenovovanú sálu kaštieľa desiatkami svojich vlastných obrazov

Autor Štefan Gardoň vyzdobil rozľahlú, ešte nezrenovovanú sálu kaštieľa desiatkami svojich vlastných obrazov. Niektoré z nich slúžia ako ilustrácia v promovanej knihe, kde však najväčší ilustračný priestor venoval viacerým profesionálnym výtvarníkom, ale hlavne deťom s ich videním povesťových tajomstiev. Sám v rozhovoroch viacnásobne podčiarkoval, že preňho nie je podstatný organizačne náročný rozsah podujatia, ale „ide mi o to, aby sa ľudia stretali. Aby sa spolu zhovárali, aby oživili to pekné v medziľudských vzťahoch. Nech konečne medzi nami zavonia človečina!“

Že to myslí vážne, dokázal v závere slávnosti aj tajomný jazdec na koni. Nebol to herec, bol to člen Maltézskeho rádu, ktorý prevzal knihu pokropenú „živou“ vodou z blízkeho prameňa a odcválal s ňou tam, kam si to autor najviac želá: medzi ľudí.

Kaštieľ, hostia, opulentné pohostenie, umelci, gratulanti, žičlivá atmosféra, úryvky z pôvabnej knihy , to všetko sú momentky slávnosti, z ktorej sa nikto nenáhlil odísť. Voňala tam človečina.

MARTITA IVANIČKOVÁ, tajomníčka odbočky SSS v Trenčíne

Foto: Impulz.press

 

Člen Maltézskeho rádu prevzal knihu ŠTEFANA GARDOŇA KAŠTÝLSKEHO (vpravo),
pokropenú „živou“ vodou z blízkeho prameňa, a odcválal s ňou medzi čitateľov

 

(Zdroj foto a viedeozáznam: V Ladcoch bola uvedená do života nová publikácia „Záhadné príbehy z Trenčianskeho kraja“. [Vyrobil redaktor Peter Čačko]. In Impulz.press. Dostupné: impulz.press/aktuality/v-ladcoch-bola-uvedena-do-zivota-nova-publikacia-zahadne-pribehy-z-trencianskeho-kraja)