Zomrel JÁN RODÁK, spisovateľ a novinár, člen Spolku slovenských spisovateľov

16.10.2024 06:09

Medailón člena Spolku slovenských spisovateľov: JÁN RODÁK (*2. 12. 1941 – † 2. 10 2024)

V sobotu 12. októbra 2024 navždy opustil tento svet vo veku nedožitých 84 rokov spisovateľ a novinár JÁN RODÁK (* 2. decembra 1941), prvý vedúci redaktor a zakladajúci člen mestských novín Veľkošarišan, ktorého celý život bol spätý s rodným mesto Veľký Šariš a jeho regiónom. Správu o úmrtí potvrdil jeho syn Marek.

Posledná rozlúčka so zosnulým Jánom Rodákom bude 17. októbra o 10. hod. v Dome smútku vo Veľkom Šariši.

 

Samospráva si na facebookovej stránke mesta Veľký Šariš uctila zosnulého slovami: „Ján Rodák sa narodil s vášňou pre slovo. Ako vedúci redaktor Veľkošarišana bol nielen tvorcom obsahu, ale aj inšpiráciou pre mnohých mladých autorov. Jeho vízia a zápal pre kvalitnú žurnalistiku a kultúrne hodnoty formovali základy, na ktorých dnes stojí táto platforma. Svojou prácou prispel k rozvoju slovenskej kultúry a médií, pričom vždy dbal na etické princípy a pravdivosť informácií. Bol mentorom, priateľom a neúnavným bojovníkom za spravodlivé slovo. Jeho dedičstvo žije v každom článku, ktorý napísal, a v mnohých, ktorých ovplyvnil.

Ján Rodák bol nielen profesionálom vo svojej oblasti, ale aj vzorom pokoja, integrity a oddanosti. Jeho prítomnosť bude chýbať nielen v redakcii, ale aj v komunitách, ktoré mal rád. Nech odpočíva v pokoji, jeho duša zostane navždy zapísaná v našich srdciach a mysliach.“

***

Spolok slovenských spisovateľov (SSS), ktorého bol Ján Rodák členom, a odbočka SSS v Prešove vyjadrujú pozostalým Jána Rodáka, jeho rodine, príbuzným, priateľom i známym hlbokú úprimnú sústrasť.

Česť jeho pamiatke!

***

Medailón člena Spolku slovenských spisovateľov: JÁN RODÁK (*2. 12. 1941 – † 2. 10 2024)